måndag 7 juli 2008

Sur eftersmak

En bild från gårdagen dröjer sig kvar. I den tätpackade publiken runt stora scenen i Almedalen, där Jan Björklund talar som bäst, uppstår en lucka, en öppning. I den står en grupp ungdomar med en stor banderoll: Nationaldemokraterna - den brandgula folkrörelsen. Efter en stund avvisas de av polisen, men innan dess hinner jag få deras tidning "Nationell idag". Den innehåller den vanliga sörjan om hur Sverige hotas av öppna gränser och invandring, om invandrares brottslighet och hur de själva hotas och diskrimineras av media och extremvänstern.
Jag får kalla kårar av den här sortens politiker, det gäller såväl Nationalsocialistisk front som Nationaldemokraterna eller andra på samma kant. Demokrati handlar om att överbrygga klyftor och värna den svage - inte bygga murar och odla fördomsfullhet.

Nu ska jag ut på stan och hyra en cykel!

I hörlurarna: Blue Country Heart med Jorma Kaukonen. Gitarristen från Jefferson Airplane och Hot Tuna har gjort en lycklig countryskiva, där hans släpiga sång och eleganta gitarrspel står i centrum. Musik man blir glad av.

Inga kommentarer: