söndag 6 juli 2008

Obama inte klockren

När Jan Björklund blir pressad talar han allt fortare. Orden snubblar över varandra och till sist är det svårt att urskilja dem. Så var det när Lars Adaktusson pressade honom om FRA, avlyssningslagen.
Först fick han betygsätta regeringens insats i frågan.
- När det gäller att förklara FRA ger jag oss en tvåa, sa han.
Samtidigt försvarade han lagen.
- Det handlar om att avlyssna utländska intressen, inte svenskar. Naturligtvis finns det en målkonflikt mellan avlyssning och att försvara vår frihet och demokrati, men utan FRA-lagen har Sverige i praktiken ingen underrättelsetjänst och det måste vi ha.

Som avslutning fick Björklund några snabba frågor, bland annat om han håller på McCain eller Obama. Han tvekade en sekund och sa sedan
- Obama.
Han är ju protektionist när det gäller handel, kontrade Adaktusson.
- Ja, ingen av kandidaterna är riktigt klockren, konstaterade folkpartiledaren.

1 kommentar:

Oskar sa...

Även om varken Obama eller McCain är klockren (vilket kanske inte är så underligt, det amerikanska politiska landskapet är ju rätt annorlunda från det svenska) så kan man ju tycka att det är ett ganska lätt val mellan dom två. McCain får ju Sverigedemokraterna att verka i det närmaste resonliga.

Jag tycker det är en ganska stor överdrift att hävda att utan FRA-lagen har vi ingen underrättelsetjänst. Vi behöver inte en lag som är mer inkräktande än de flesta amerikanska avlyssningslagarna bara för att ha en underrättelsetjänst. Man kan ha en helt utmärkt underrättelsetjänst utan att för den skulle behöva avlyssna alla svenskar som vill logga in på Facebook, Hotmail, Wikipedia, etc. Det är en väldigt oroande utveckling att svenska politiker inte förstår det.