onsdag 9 juli 2008

Kraftfull Tolgfors


Jag har alltid haft svårt att engagera mig i försvarsfrågor. Kanske är det så enkelt att man gärna skjuter bort tankar på krig och annat elände. Därför var det desto intressantare att lyssna till försvarsminister Sten Tolgfors, som framträdde i ett seminarium om framtidens försvar.

"Tomhylsan" var den föraktfulla beteckning som Mikael Odenberg påstod sig ha hört militärer kalla Tolgfors. Det var bara några dagar efter att Odenberg själv avgått som försvarsminister, så han var väl lite sur.

Att öknamnet fick fäste beror säkert på att Tolgfors har en mild, lite mesig framtoning. Den har han jobbat med att få bort. I tältet vid Fjärde storstadsregionens båt var det en tydlig och säker försvarsminister som målade upp framtidens försvar. Kraftfull, skulle jag rent av vilja säga. Han talade i korta, enkla meningar som den bäste militär.

Några huvudpunkter i hans budskap:
- Värnplikten avskaffas i praktiken och ersätts av frivillighet.
- Den som frivilligt går in i försvaret måste vara beredd att följa med på internationella uppdrag. Idag är det frivilligt.
- Samarbetet med de nordiska länderna ska öka. Till exempel bevakningen av Östersjön och av luftrummet.
- All utrustning ska utformas så att det fullt ut går att ha gemensamma övningar med Nato.
- Vid köp av materiel är förstahandsvalet att köpa färdiga varor på den internationella marknaden - inte utveckla egna svenska.
- Fler soldater än idag ska snabbt vara redo för insatser både i Sverige och utomlands.

Inga kommentarer: