onsdag 9 juli 2008


Jag är alldeles vimmelkantig efter att ha fått den häftigaste anatomilektionen i mitt liv. Det var inne i en mörk silo nere i Visby hamn. På podiet skymtades skuggan av Anders Persson, chef för Centrum för medicinsk bildvetenskap vid Linköpings universitet. Ett centrum som ligger allra längst fram i världen på sitt område och vars fysiska plats är på Universitetssjukhuset i Linköping.

Det handlar om att fotografera människans inre och genom datorbearbetning få fram information som tidigare inte var möjlig att se. Instrumenten är avancerade datortomografer och magnetkameror och resultatet är tredimensionella bilder som kan vridas och vändas hur som helst. Det hisnade för ögonen när Anders vred på en kropp uppe på podiet och lät oss följa med på en resa ned genom luftstrupen. Lite hur det kan se ut ser du på bilden, som jag fotograferat av ur en broschyr.

Två tillämpningsområden presenterades: virtuella obduktioner och bilder av hur multipel skleros påverkar hjärnan.

Anders Persson underströk att centrumets största problem är brist på pengar (en sådan datortomograf som används där kostar 22 miljoner kronor!) och framträdandet här i Visby handlar inte bara om att visa upp en unik teknik, utan också om att locka finansiärer.

Inga kommentarer: