tisdag 8 juli 2008

Gas eller el?


Dagens viktigaste nyhet i Corren är att Tekniska verken ska börja konvertera Volvo V70 för gasdrift. Läs Gunnar Gabrielssons scoop - det finns både i papperstidningen och på nätet.

Här i Visby är det elbilarna som står i fokus. Inom några år väntas så kallade plugin-hybrider finnas till salu. Ladda i vanligt vägguttag, kör upp till tio mil, när batteriet är slut tar en förbränningsmotor över. De här bilarna kan radikalt minska utsläppen av koldioxid, eftersom de allra flesta bilresor faktiskt är kortare än tio mil.

Elbolaget Fortum har byggt om fem bilar, Toyota Prius, till ren eldrift. Jag provkörde en sväng runt Visby. Bilen smyger fram lågmäld som en viskning och elmotorn räcker väl till för hyfsad accelearation. Framtidens bil - snart är den här.

Fortum är egentligen inte intresserat av bilarna, utan har tagit fram dem för att testa infrastrukturen.
- Var kommer vi behöva ladda; på jobbet, utanför restaurangen, vid biografen eller i P-huset? säger Fortums Agneta Molinder. Vi försöker kartlägga hur behoven ser ut om några år.

Kommer det finnas el så det räcker till en massa elbilar?
- Det är det minsta problemet. De allra flesta kommer säkert ladda hemma nattetid och då finns det gott om kapacitet.

Här visar Agneta upp en laddningsstation som är tänkt att kunna placeras ut i stadsmiljö. Ungefär som P-mätarna förr i tiden.

För övrigt kanske det är bäst att lägga till att mängden koldioxid som släpps ut naturligtvis hänger på hur elektriciteten tillverkas.

Inga kommentarer: